Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Κρίση εμπιστοσύνης προς τους ηγέτες και τεράστιο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελεσμάτων αποκαλύπτει η παγκόσμια έρευνα Leadership της Ketchum / Ipsos

Tη γενικευμένη έλλειψη εμπιστοσύνης των δυτικών κοινωνιών προς τους ηγέτες τους και το τεράστιο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και αποτελεσμάτων αποκαλύπτει η παγκόσμια μελέτη της Ketchum “Leadership Communication Monitor 2012” που διενεργήθηκε σε 12 χώρες του κόσμου από την Ketchum Global Research & Analytics και την IPSOS σε δείγμα 3.759 πολιτών από το Δεκέμβριο 2011 μέχρι και τον Ιανουάριο 2012.



Με άμεσο ζητούμενο την “αποτελεσματικότητα”, οι πολίτες των δυτικών κοινωνιών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση θεωρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών τους, σε αντίθεση με τους πολίτες των αναδυόμενων οικονομιών, όπως η Κίνα και η Ινδία.

Συγκεκριμένα, μόλις το 25% των Ευρωπαίων και το 32% των αμερικανών παρουσιάζονται ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα των πολιτικών τους ηγετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Κίνα εκτινάσσεται στο 59%.  Παρόλη την κρίση εμπιστοσύνης, εντούτοις το 63% δηλώνει ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δείξουν το δρόμο. Από την άλλη, η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να εισπράξει το 2012 περισσότερες απογοητεύσεις σε σχέση με το 2011.



Οι πολίτες ζητούν ηγέτες αποτελεσματικούς και ικανούς να διαχειριστούν τις κρίσεις

Ως απόρροια των κλυδωνισμών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κύρια χαρακτηριστικά που αναζητούν σε έναν αποτελεσματικό ηγέτη σήμερα οι πολίτες είναι η ικανότητα του να διαχειρίζεται τις κρίσεις αποτελεσματικά και με ηρεμία, καθώς και να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. 



Αξιοπιστία και ειλικρίνεια: Τεκμήρια πραγματικής ηγεσίας
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την έρευνα, πολύ σημαντικός θεωρείται ο ρόλος της επικοινωνίας σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των ηγετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 84% ενστερνίζεται αυτή την άποψη, μόνο το 37% θεωρεί ότι οι σημερινοί ηγέτες επικοινωνούν αποτελεσματικά. Μάλιστα, το 56% θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανακτηθεί η δημόσια εμπιστοσύνη και αξιοπιστία είναι η ειλικρίνεια για ό,τι φέρνει το μέλλον.

Περισσότερο αποτελεσματικοί οι ηγέτες της επιχειρηματικότητας

Τέλος, άλλο ένα συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι στις δυτικές κοινωνίες, τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων απολαμβάνουν περισσότερη εμπιστοσύνη από τις πολιτικές ηγεσίες. Θεωρούνται μάλιστα πιο «επικοινωνιακοί» από τους πολιτικούς, παρά το γεγονός ότι ούτε προβάλλονται τόσο πολύ,  ούτε αξιοποιούν ιδιαίτερα αποτελεσματικά την επικοινωνία. Ως πλέον αποτελεσματικοί, θεωρούνται οι ηγέτες των κλάδων της οικονομίας που βασίζονται στη γνώση, όπως η τεχνολογία, τα μέσα ενημέρωσης και οι τηλεπικοινωνίες. Εντύπωση προκαλεί όμως η παρουσία των τραπεζών στην πρώτη πεντάδα.
 
Φυσική παρουσία η καλύτερη μορφή επικοινωνίας
 
Ενδιαφέρον εύρημα επίσης είναι ότι σχεδόν σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες φαίνεται να “απαιτούν” αμεσότερη επαφή. Οι μισοί συμμετέχοντες θεωρούν τη φυσική παρουσία του ηγέτη ως την πιο πειστική μορφή επικοινωνίας.  Την ίδια στιγμή, οι πολίτες  καταδεικνύουν ότι τα παραδοσιακά Μέσα είναι παραδοσιακά για κάποιο λόγο: γιατί οι εμφανίσεις/ομιλίες σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα ή στις εφημερίδες θεωρούνται πιο αποτελεσματικές για την εμπέδωση πραγματικού ηγετικού προφίλ, σε σύγκριση με τη διαφήμιση, τα κοινωνικά δίκτυα ή τα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας.

Ο κ. Γιώργος Φλέσσας, Διευθύνων Σύμβουλος της CIVITAS, που είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Ketchum στην Ελλάδα, δήλωσε: “Το κύριο συμπέρασμα της εξαιρετικής μελέτης της Ketchum είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι ειλικρινείς, να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις και να φέρνουν αποτελέσματα. Η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα την έλλειψη αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών. Η μελέτη αποτελεί ένα εργαλείο – “οδικό χάρτη” για τους σημερινούς ηγέτες, ιδίως στη χώρα μας όπου η κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους πολιτικούς έχει φτάσει στο μέγιστο σημείο”.

Βρείτε εδώ τα κύρια σημεία και τους βασικούς πίνακες της έρευνας της Ketchum μεταφρασμένους στα ελληνικά.

Ακόμη, στα links που ακολουθούν διαβάστε σχετικά δημοσιεύματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου