Δεν είναι λίγοι αυτοί που με ρωτάνε γιατί ασχολούμαι με το Twitter. Τι νόημα έχει –μου λένε– να γράφεις πού είσαι και τι κάνεις και ποιος νοιάζεται γι αυτό.
Αποφάσισα, λοιπόν, να γράψω αυθόρμητα τι είναι για μένα το Twitter.
Για να είμαι ειλικρινής η ενασχόλησή μου ξεκίνησε από καθαρή επαγγελματική περιέργεια. Διαβάζοντας συνέχεια από τους Αμερικάνους συναδέλφους της Ketchum και τη γενικότερη αρθρογραφία για τη σημασία του στη νέα εποχή της επικοινωνίας είπα: “ΟΚ! Ας το παρακολουθήσω, για να καταλάβω”.
Άρχισα λοιπόν να κάνω follow διάφορους και σιγά-σιγά να καταλαβαίνω τους κανόνες, τις διαδρομές και τις δυνατότητές του. Με δυσκολία, με απορίες, με κενά.
Σήμερα, μετά από κάμποσους μήνες ενασχόλησης, το twitter είναι για μένα: ένα απλό, γρήγορο, εύχρηστο και ενδιαφέρον εργαλείο με πολλές και διαφορετικές χρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Είναι ενημέρωση: μαθαίνεις γρήγορα τι συμβαίνει, όχι μόνο από μέσα ενημέρωσης που διατηρούν λογαριασμό twitter αλλά και από αυτόπτες μάρτυρες γεγονότων παντού στον κόσμο και φυσικά στην Ελλάδα. Είχα άμεση ενημέρωση για τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και στη Συρία, για το σεισμό και τη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία μέχρι ποιούς δρόμους κλείνουν τα ταξί στο κέντρο της Αθήνας.
2. Μοιράζεσαι απόψεις, γνώμες και πληροφορίες, κάθε είδους, σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές. Ενδιαφέροντα άρθρα και links, φωτογραφίες, video, απόψεις, γνώμες και πληροφορίες για το κάθε τι, από τις τελευταίες δηλώσεις της Merkel μέχρι ποιό είναι το καλύτερο φαγητό στην τάδε ταβέρνα ή τι καιρό κάνει στη Χαλκιδική.
3. Είναι βήμα διαλόγου: είναι πολλοί αυτοί που έχουν άποψη και τη διατυπώνουν. Αν θέλεις ανοίγεις διάλογο μαζί τους, επιχειρηματολογείς, αντιδικείς, αδιαφορείς, όλα είναι ανοιχτά και –το πιο σημαντικό– δημόσια. Κι αυτό στην Ελλάδα, που δεν έχουμε μάθει να συζητάμε παρά μόνο να “κατατροπώνουμε” τον αντίπαλο είναι σίγουρα μια πολύτιμη άσκηση.
4. Είναι μηχανισμός επιρροής: υπάρχουν γνώμες και απόψεις προσώπων που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη επιρροή και μας ενδιαφέρει να τις μαθαίνουμε. Γνώμες που έχουν απήχηση, που προκαλούν συζήτηση, που επηρεάζουν. Κι όπως αναλύουν διεξοδικά οι Ν. Χρηστάκης και J.Fowler στο βιβλίο τους “Connected”: “Όλοι επηρεαζόμαστε και όλοι επηρεάζουμε”.
5. Είναι μετάδοση συναισθημάτων: “δεν την παλεύω”, “είμαι χαρούμενος”, “είμαι down”, “έχω νεύρα”, “θέλω να φωνάξω” είναι μερικά από τα συνηθέστερα tweets καθημερινά. Συναισθήματα που μοιράζονται είτε για εκτόνωση, είτε για αποφόρτιση, είτε –όπως λένε κάποιοι χαιρέκακα– ομαδική ψυχοθεραπεία. Σπάνια το κάνω αλλά καταλαβαίνω καλύτερα τους φίλους και τις φίλες που εκφράζονται έτσι.
6. Κοινωνική δικτύωση σε πραγματικό χρόνο: παρέες λαμπερές από φίλους, γνωστούς, φίλους των φίλων μας, πρόσωπα ή κοινότητες που μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα, ανθρώπους που μας κάνουν “κλικ”. Και σε όλους τους παραπάνω προστίθενται διαρκώς καινούργιοι.
7. Είναι σημείο συνάντησης όλων μας σε πραγματικό χρόνο, ένα virtual διαρκές ραντεβού που άλλοι μπαίνουν, άλλοι βγαίνουν, άλλοι παρεμβαίνουν. Έτσι, παραφράζοντας τον Διονύση Σαββόπουλο “των Ελλήνων” –κι όχι μόνο– “οι κοινότητες φτιάχνουν άλλο γαλαξία”. Και είναι όμορφη η στιγμή όταν συναντάς πρόσωπο με πρόσωπο τους ψηφιακούς σου φίλους. Όταν τύχει να βρεθούμε κάπου και να μας πούνε: “Γεια σου, είμαι ο τάδε, έχουμε μιλήσει στο twitter, χαίρομαι που σε γνωρίζω από κοντά”. Και έχει πλάκα όταν τύχει στους συστήνουν ή αυτοσυστήνονται με το ψηφιακό τους όνομα ή τους προσφωνείς με αυτό! Είχα την απρόσμενη χαρά να γνωρίσω μέσω του twitter πολλούς και πολύ ενδιαφέροντες φίλους και φίλες που αλλιώς δύσκολα θα είχα την ευκαιρία και κάθε μέρα γνωρίζω κι άλλους.
8. Είναι παρέα: κάποιες φορές που δεν έχω κάτι άλλο να κάνω, στους χρόνους αναμονής στα αεροδρόμια, στα βαρετά συνέδρια, αργά το βράδυ, όλο και κάποιον θα βρεις on line.
9. Είναι αλληλεγγύη συχνά συγκινητική, όχι μόνο προς τους ξεσηκωμένους του Ιράν ή της Συρίας αλλά και στους διπλανούς μας που έχουν ανάγκη, είτε για αιμοδοσία, είτε για υποστήριξη, όπως στη πρόσφατη περίπτωση της Τζώρτζιας Παπαζήση. Χρειαζόμαστε τελικά ο ένας τον άλλον, όσο ποτέ άλλοτε.
10.Πάνω από όλα είναι ανθρώπινη επικοινωνία. Κι αυτό τα λέει όλα!
Είναι προφανές ότι, όπως συμβαίνει με όλα τα εργαλεία, όλα εξαρτώνται από το πώς τα χρησιμοποιείς. Με το σφυρί μπορείς να καρφώσεις ένα καρφί, να χτυπήσεις το δάχτυλό σου ή να σπάσεις ένα κεφάλι. Το ίδιο και με το twitter: το αν θα είναι όλα όσα αναφέρω παραπάνω ή όχι εξαρτάται από εμάς. Με μια διαφορά: επειδή στο twitter όλα γίνονται δημόσια τα συλλογικά ανακλαστικά σού δείχνουν το δρόμο ή σε βάζουν στη θέση σου.
Εν κατακλείδι, το twitter λειτουργεί βασισμένο σε εμάς, στους ανθρώπους που είμαστε μέσα. Είναι σοβαρό, βαρετό, σοφό, περίεργο, κουτσομπόλικο, ημιμαθές, παρδαλό, διασκεδαστικό γιατί είναι η προέκταση του εαυτού μας.
Κι επειδή στο twitter δεν είμαστε για να μονολογούμε … για εσάς, τι είναι το twitter;
η καλύτερη απάντηση στο "τι είναι τουίτερ".
ΑπάντησηΔιαγραφήπρος απάντησή σου: Το Twitter είναι ένα υπερ-εργαλείο για αυτούς που ασχολούνται με το internet marketing / social media marketing / promotions κτλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήαλλά και ένα μέσο ενημέρωσης και online κοινωνικοποίησης
Με καλύπτεις με τα παραπάνω. Θέλω μόνο να προσθέσω το εξής: Το χαρακτηριστικό του τουίτερ είναι οι 140 χαρακτήρες. Η παράθεση σκέψεων μέσα σε 140 χαρακτήρες προσδίδει κατά τη γνώμη μου μια ιδιαιτερότητα στην επικοινωνία, υπό την έννοια ότι αναβαθμίζει το νοητικό επίπεδο αυτής. Η σκέψη γίνεται κατά ανάγκην πιο κοφτερή, γρήγορη, εύστοχη. Αυτό είναι που μ έχει "τραβήξει" στο τουίτερ περισσότερο σε σχέση με τα λοιπά social media. Σ ευχαριστώ @annitagrn
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πολύ περιεκτική και ολοκληρωμένη άποψη που πιστεύω καλύπτει τους περισσότερους.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν"
Είναι πολύ σωστά τα σχόλια περί του λακωνίζειν και των 140 χαρακτήρων. Παρέλειψα να το αναφέρω. Είναι ένα σπουδαιο χαρακτηριστικό που μάς αναγκάζει όλους να είμαστε πολύ περιεκτικοί
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαβάζοντας το παραπάνω άρθρο, αλλά και το πιο πρόσφατο του @haikalis ότι το Twitter είναι 'υποτιμημένο εργαλείο' http://t.co/NO7v73j, σκέφτηκα ότι άλλο ένα σημείο των καιρών και απόδειξη του πόσο επηρεάζεται η ζωή μας από το Twitter, είναι η φράση "Χαίρω πολύ! Σε ακολουθώ στο Twitter".
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία φράση που ισούται με χίλιες σκέψεις. Το φαντάζεστε; Γνωρίζετε κάποιον κοινωνικά και συνειδητοποιείτε ότι ναι μεν βλέπετε για πρώτη φορά το πρόσωπό του και του δίνετε το χέρι σας, όμως γνωρίζετε ήδη πολλά –κι εκείνος φυσικά το ίδιο- για τον τρόπο που σκέπτεται, τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, τις πεποιθήσεις του, τους επηρεαστές και τους επηρεαζόμενούς του. Πόσοι και ποιοι τον ακολουθούν, ποια θέματα τον απασχολούν, πώς αντιδρά υπό πίεση και τόσες άλλες σημαντικές πληροφορίες, που σίγουρα δεν μπορείτε να αντλήσετε, ούτε καν να θίξετε κατά την πρώτη γνωριμία σας με έναν άνθρωπο. Αλήθεια, πόσο πολιτικά ορθό θα ήταν να εγείρετε προσωπικά θέματα, όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις, αμέσως μετά το «Χαίρω πολύ»; Πόσο πιθανό θα ήταν σε άλλη περίπτωση να σταθεί αυτή η πρώτη συνάντηση αφορμή για μια αποδοτική συνεργασία; Κι όμως χάρη στο Twitter, η προθέρμανση έχει ήδη γίνει, η αλληλοεκτίμηση έχει ήδη χτιστεί και η συζήτηση μπορεί να πάει παρακάτω. Ναι, από την πρώτη συνάντηση.
Το θέμα είναι ότι η επικοινωνία εξελίσσεται είτε το θέλουμε είτε όχι. Το Twitter είναι εδώ για να μείνει και να προσφέρει ουσιαστική και άμεση ενημέρωση με ταχύτητα που ξεπερνά τα αντανακλαστικά του μεγαλύτερου ειδησεογραφικού πρακτορείου (περίπτωση Μπιν Λάντεν). Είναι εδώ για να ενώσει τους πάντες κάτω από έναν κοινό σκοπό (περίπτωση Γεωργίας). Είναι εδώ για να πυροδοτήσει συζητήσεις, να κρίνει ανελέητα ανθρώπους και προϊόντα, να ανταμείψει, να τιμωρήσει, να προβληματίσει, να ξεσηκώσει, να μοιραστεί… Τι συμβαίνει αυτό ακριβώς το δευτερόλεπτο στον κόσμο; Ποια θέματα απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα; Τι σκέπτονται σήμερα οι γνωστοί, φίλοι, συνεργάτες και πελάτες σας; Τι πιστεύουν πραγματικά για το προϊόν, την υπηρεσία, την εταιρεία σας; Τι από όλα αυτά μπορεί να σας αφήνει αδιάφορους;
Καμιά φορά θέλει τόλμη να ακολουθήσεις το ρεύμα. Στην περίπτωση του Twitter είναι θέμα χρόνου.
Μέμα Καυγά (@mem_ka)
Κι εγώ τι να πω ρε παιδιά συμφωνώ με όλους εσάς
ΑπάντησηΔιαγραφήπου γράφετε τόσο καιρό στο τουιτερ.