Ο Olly είναι ευρωκράτης και εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Herta είναι διπλωμάτης καριέρας και εργάζεται στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ο John είναι αναλυτής αγορών σε επενδυτικό fund στο Λονδίνο. Ο Jaques είναι Head of Business Development σε πολυεθνική εταιρία στον τομέα της ενέργειας. Η Madalyn είναι δημοσιογράφος σε έγκυρο μέσο ενημέρωσης διεθνούς εμβελείας. Ο Κώστας είναι Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλης εταιρίας με δραστηριότητες στην Ελλάδα και σημαντική συμμετοχή ξένων μετόχων.
Όλοι οι παραπάνω έχουν ένα κοινό σημείο: η δουλειά τους είναι να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και με τις εισηγήσεις τους να κατευθύνουν τις αποφάσεις των ανωτέρων τους για το πώς θα πρέπει να κινηθούν στη χώρα μας.
Σαν κι αυτούς υπάρχουν πολλοί άλλοι: στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας διαφόρων χωρών (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Κίνα κλπ), σε όλες τις πρεσβείες που λειτουργούν στη χώρα μας, σε κεντρικές τράπεζες (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Federal Bank, Bundesbank κα) σε χρηματοπιστωτικούς οίκους και οργανισμούς (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ), σε τράπεζες και funds, σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, σε risk analysts, σε think tanks κλπ
Άλλοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις, άλλοι να προφυλάξουν κεφάλαια που έχουν δανείσει στην Ελλάδα , άλλοι αναζητούν ευκαιρίες, άλλοι εξετάζουν αν θα τερματίσουν την δραστηριότητά τους εδώ και αν θα επενδύσουν σε πιο συμφέρουσες αγορές, άλλοι τηρούν στάση αναμονής.
Είναι άνθρωποι ενημερωμένοι, με εμπειρία συνήθως σε πάνω από μία χώρες και γνώση των αγορών, επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους,.
Ποια είναι τα μηνύματα που πήραν τις τελευταίες ημέρες:
- Η Κυβέρνηση να ανατρέπει όσα η ίδια συμφώνησε πριν λίγες ημέρες με τους δανειστές της. Οι υπουργοί, οι βουλευτές και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλουν τα στελέχη την τρόικας (δηλαδή τους αρμοδίους να ελέγχουν τη ροή του δανεισμού προς την Ελλάδα) γιατί μίλησαν για ένα θέμα που –από ότι φαίνεται– είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί.
- Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου –που έχει κάνει τόση προσπάθεια για να αναστηλωθεί την αξιοπιστία της χώρας στα διεθνή fora– να δηλώνει ότι θα απαγορεύσει με νόμο την εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
- H αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση και την τρόικα για το συγκεκριμένο θέμα, τη στιγμή που η ίδια πρότεινε τον Ιούλιο ως βασικό πυλώνα της πρότασης της για την οικονομία να εξοικονομηθεί το ίδιο ποσό (50 δις) από την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις. Πρόταση μάλιστα την οποία ο Πρόεδρος της –κατά τα λεγόμενα του– ανέπτυξε αναλυτικά τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος αμέσως μετά.
- Τα κομμουνιστικά κόμματα να καταδικάζουν μετά βδελυγμίας τις αποκρατικοποιήσεις και να προτρέπουν τους πολίτες σε μαζική ανυπακοή.
- Οι δημοσιογράφοι και οι πάσης φύσεως “αναλυτές” σε όλες τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και στις περισσότερες εφημερίδες να καταγγέλλουν με οργίλο ύφος το “ξεπούλημα του εθνικού πλούτου!”
- Οι συνδικαλιστές και τα συνδικάτα –μιλώντας ως ιδιοκτήτες των ΔΕΚΟ που εργάζονται– να καταγγέλλουν τους πάντες και να δηλώνουν ότι “δεν πουλάμε, ας το καταλάβουν οι ξένοι”.
- Οι πολίτες να παρακολουθούν σαστισμένοι και να είναι έτοιμοι να πιστέψουν σκοτεινές δυνάμεις πάνε να κλέψουνε τον εθνικό πλούτο. Χωρίς βέβαια να έχουν ακούσει κανέναν από όλους τους παραπάνω να προτείνει κάποιες άλλες επιλογές για την ελάφρυνση του χρέους.
“You are the message” Αυτό έγραψε ο Roger Ailes στο ομώνυμο κλασσικό πια βιβλίο του. Εμείς είμαστε το μήνυμα! Και ποια είναι λοιπόν τα μηνύματα από όλα αυτά; θέατρο του παραλόγου, ελαφρότητα, ανευθυνότητα, λαϊκισμός, άγνοια των διεθνώς καθιερωμένων πρακτικών, σύγχυση!
Αναλύοντας τα παραπάνω εσείς τι θα γράφατε στην αναφορά σας για την Ελλάδα;
Ποια θα ήταν η εισήγησή σας; Θα προτείνατε ποτέ στον προϊστάμενό σας να επενδύσει σε χρόνο, σε υπομονή, σε προσπάθεια, σε κατανόηση ή σε χρήμα σε αυτή τη χώρα;
Θα το κάνατε;
Ειναι λυπηρό λοιπόν να ακούμε για νέα αφηγήματα και νέα οράματα όταν δεν μπορεί η κυβέρνηση να διαχειριστεί στοιχειώδη θέματα επικοινωνίας , εικόνας και προβολής ενιαίων μηνυμάτων πρός όλα τα παραπάνω κοινά που αναφέρεις. Αναρωτιέμαι εάν τα στελέχη που υποστηρίζουν την επικοινωνία της κυβέρνησης εργάζονταν για ιδιωτική εταιρία και μετά από την προχθεσινή επικοινωνιακή ήττα που υπέστησαν με τον τόνο αρνητικής δημοσιότητας δεν θα τους είχαν απολύσει αραγε .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά φευ έχει κανείς τους δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα για νά έχει τέτοια συμπεριφορά .
Ντίνος Αδριανόπουλος
Δεν είναι επικοινωνιακό το πρόβλημα που προέκυψε, αλλά βαθύτατα πολιτικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι λανθασμένη πολιτική πρακτική να επιτρέπεις σε μια ομάδα υπαλλήλων να δίνει συνέντευξη Τύπου και να ανακοινώνει αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας της χώρας με την ηγεσία των Διεθνών Οργανισμών.
Το πρόβλημα αυτό δημιουργήθηκε εξαρχής, από την πρώτη φορά που αφήσαμε τους εκπροσώπους της Τρόικας να τοποθετηθούν δημόσια. Πιστεύω ότι και οι ίδιοι δεν αποκόμισαν κανένα όφελος.
Εγω θα αντιστρέψω το ερώτημα και θα το θέσω ως εξής:
θα επενδύατε ποτέ σε μια χώρα που το κουμάντο το κάνει όχι η κυβέρνηση της , αλλά οι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών;
Έχετε δει καμία ιδιωτική εταιρεία να επιτρέπει στην τράπεζα που την δανείζει, να κάνει δημόσιες δηλώσεις για την οικονομική της κατάσταση και υποδείξεις για τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες; Όλα γίνονται πίσω από την κουρτίνα και ποτέ δημόσια.
Αναρωτιέμαι, δεν έχουν συμβούλους επικοινωνίας αυτοί οι άνθρωποι να τους πουν ότι σε μια χώρα, που ο λαός της ζορίζεται εξαιτίας των λαθών που έχουν κάνει διαχρονικά οι πολιτικές του ηγεσίες, δεν ωφελούνται επικοινωνιακά με το κάνουν δημόσιες δηλώσεις και υποδείξεις;
Δεν υπάρχει κυβέρνηση γι αυτή τη δουλειά;
Το πρόβλημα λοιπόν είναι πολιτικό, αφού έχουμε μια κυβέρνηση που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, μια κυβέρνηση που αφήνει να μιλάνε γι αυτήν καποιοι που δεν έχουν καμία δουλειά να το κάνουν.
Περιμένει κανείς από μια φοβισμένη κυβέρνηση, να ασκήσει τη σωστή πολιτική;
Σωτήρης Παπαδημητρίου