Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Από spokesperson… Πρόεδρος των ΗΠΑ

Πριν λίγες ημέρες έγινε το 4ο Συνέδριο για την Εταιρική Επικοινωνία. Η Πανδώρα Λυκούρη, η γενική μας διευθύντρια, συντόνισε τη συζήτηση και “ανέκρινε” τον Bill Conaty, Internal Communication expert, Senior Vice President for Human Resources (1993-2007) της General Electric, μιας εταιρείας τεράστιας με πάνω από 350.000 υπαλλήλους. 
Από τα παραλειπόμενα της συζήτησης, μας μετέφερε το παρακάτω περιστατικό: στη δεκαετία του 1950 η General Electric, στο πλαίσιο της εσωτερικής της επικοινωνίας, είχε προσλάβει ως spokesperson τον ηθοποιό Ronald Reagan για να προωθήσει τα μηνύματα της στους εργαζομένους. O Reagan, μεταξύ άλλων, δημιούργησε μια τηλεοπτική εκπομπή το “GE Theatre”. Το πιο σημαντικό ήταν ότι περιόδευε κάθε χρόνο σε πάνω από 130 εργοστάσια και εγκαταστάσεις της GΕ για να μεταδώσει στους εργαζομένους την πίστη της GE στη δύναμη της καινοτομίας και του επιχειρηματικού πνεύματος. Μια σοβαρή εκστρατεία εσωτερικής επικοινωνίας και καλλιέργειας εταιρικής κουλτούρας.
Ήταν τότε που ο Ronald Reagan ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα. Ο “Ρόνυ” υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους προέδρους των ΗΠΑ, όσο κι αν στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης της εποχής τον υποβάθμιζαν συστηματικά. Είχε ένα μοναδικό χάρισμα επικοινωνίας –το οποίο αξιοποίησε στο έπακρο κατά το διάστημα των δύο προεδρικών θητειών του­– και θεωρείται ακόμη υπόδειγμα ομιλητή. 
Με αφορμή τα παραπάνω θυμήθηκα μια συζήτηση που είχα πριν μερικά χρόνια στην Washington D.C. με την Peggy Noonan, γνωστή συγγραφέα και columnist, η οποία ήταν και η βασική λογογράφος του Reagan ως Προέδρου των ΗΠΑ. Μού έλεγε –και είχα εκπλαγεί– ότι ο Πρόεδρος Reagan, αν και προικισμένος ομιλητής, πάντοτε είχε τρακ πριν μιλήσει και πάντοτε προετοιμαζόταν συστηματικά.
Τα συμπεράσματα και οι συγκρίσεις με τους δικούς μας πολιτικούς εξάγονται αυτόματα.

Γιώργος Φλέσσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου