Η αποδοκιμασία των πολιτών προς τα κόμματα είναι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Με μια αποχή ρεκόρ (39%) και το λευκό/άκυρο στο 9% σχεδόν το μισό εκλογικό σώμα επέλεξε συνειδητά να δείξει ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του.
Είναι, ωστόσο, ένα αποτέλεσμα που –σε επίπεδο εντυπώσεων– επιτρέπει σε όλους να ερμηνεύουν τα ποσοστά όπως θέλουν και να δηλώνουν ότι είναι κερδισμένοι. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στις αναλύσεις που γίνονται όλοι συμπεραίνουν με βάση τα ποσοστά και όχι τον αριθμό των ψήφων που έλαβε ο καθένας και που αποτελεί το μόνο σίγουρο μέτρο επιτυχίας ή αποτυχίας.
Έτσι, η κυβέρνηση –και το ΠΑΣΟΚ– ισχυρίζεται ότι μειώθηκαν μεν οι δυνάμεις της αλλά διατηρεί το προβάδισμα και επομένως συνεχίζει την πολιτική της. Η Νέα Δημοκρατία, διατηρείται στα ποσοστά του 2009, διεκδικεί με πιθανότητες κάποιες περιφέρειες και ο κ. Σαμαράς σημειώνει την πρώτη του κομματική επιτυχία. Είναι όμως φανερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και πέτυχε τη συσπείρωση των οπαδών της, δεν κερδίζει από τις σημαντικές απώλειες του ΠΑΣΟΚ και δεν συγκινεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση τους μετριοπαθείς και σκεπτόμενους ψηφοφόρους, οι οποίοι προτίμησαν την αποχή. Το ΚΚΕ με τη σταθερότητα που το διακρίνει και τις εύστοχες επιλογές προσώπων αύξησε την επιρροή και τη δύναμη του. Ο ΛΑΟΣ, αν και δέχτηκε μεγάλη πίεση από τη Νέα Δημοκρατία, κράτησε τα ποσοστά του. Τα κόμματα της αριστεράς παραμένουν στη θέση τους πλην όμως λόγω της πολυδιάσπασής τους δεν κεφαλαιοποιούν τη φθορά του ΠΑΣΟΚ.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση για να προχωρήσει με ταχύτητα στις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματα και να αναζητήσει συναίνεση και συνεργασίες. Σε ότι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η έντονη πολιτικοποίηση των εκλογών, στέρησε από τη χώρα την ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού και ανάδειξης των ικανότερων στα τοπικά αξιώματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου