Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΝΗΣΙ «mou»


Όλοι ή σχεδόν όλοι παρακολουθήσαμε το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας το πρώτο επεισόδιο της νέας και πολυαναμενόμενης σειράς του Mega “ΤΟ ΝΗΣΙ” που πραγματεύεται το «βαρύ» όσο και πολυσυζητημένο εδώ και μήνες θέμα της Λέπρας. Είδαμε να ξεπηδά από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες μία ανθρώπινη ιστορία γεμάτη αγάπη αλλά και πόνο! Φυσικά το είδα και εγώ!  Άλλωστε είμαι ένας από αυτούς που είχα την τύχη να διαβάσω το βιβλίο σχεδόν 2 χρόνια πριν… και ναι ενώ ξέρω την πλοκή και το τέλος της ιστορίας συγκινήθηκα και πάλι!

H καταπληκτική παραγωγή, τα κοστούμια, τα σκηνικά, η κινηματογραφική ματιά του σκηνοθέτη, οι απίστευτοι συμβολισμοί, η άξια βραβείου OSCAR φωτογραφία, οι φωτισμοί αλλά και το γήινο παίξιμο των ηθοποιών οδήγησαν σε ένα σύνολο που ανεβάζει την ελληνική τηλεόραση σε άλλα επίπεδα!

Πάνω απ’ όλα όμως βίωσα για άλλη μία φορά μετά την πρώτη ανάγνωση του βιβλίου, την αίσθηση που σου αφήνει μία «καλή ιστορία». Γιατί όλα είναι θέμα ιστορίας, εν προκειμένω, σεναρίου. 

Επενδύθηκαν αρκετά χρήματα για την παραγωγή (η ακριβότερη παραγωγή στην ελληνική τηλεόραση), έχει τους καλύτερους συντελεστές, έπεσε διαφήμιση, όλοι μιλούσαν για τη σειρά μήνες πριν μεταδοθεί το 1ο επεισόδιο αλλά…. 

Αν δεν ήταν μια καλή ιστορία? 

Αν το όλο εγχείρημα δεν στηριζόταν σε μία καλή ιστορία που θα μιλούσε στις καρδιές των τηλεθεατών, θα πετύχαινε?

Η απάντηση μου είναι ότι μάλλον όχι! Αν δεν ήταν καλή η ιστορία, το project θα έμενε στα χαρτιά, δεν θα βλέπαμε ίσως μόνο παρά το πρώτο επεισόδιο και μετά τέλος, το fan page της σειράς στο facebook δεν θα είχε αυτή στιγμή 273,392 fans (την Κυριακή πριν από τη μετάδοση του 1ου επεισοδίου είχε 95.000!!) και δεν θα σχολιάζαμε όλοι εδώ και μέρες πλάνο πλάνο όλο το επεισόδιο!!

Όπως και στη σειρά έτσι και στις δημόσιες σχέσεις… αυτό που μετράει τελικά ίσως λίγο περισσότερο από τη σκληρή δουλειά, τον προγραμματισμό και την άψογη υλοποίηση που συντελούν σε ένα άρτιο αποτέλεσμα, είναι το να αφηγούμαστε ωραίες ιστορίες!

Και το κοινό/ οι πελάτες/ οι δημοσιογράφοι θα την αγαπήσουν …. 

Και εμείς θα ανακαλύψουμε ότι και στο δικός μας «ΝΗΣΙ» γίνονται θαύματα όπως εκεί… στη Σπιναλόγκα!

Ξενοφών Ελευθεριάδης

1 σχόλιο:

  1. Ξ, διάβασα σήμερα το απόγευμα το post σου για το "ΝΗΣΙ"(ομολογουμένως με μια μικρή χρονο-καθυστέρηση ...). Κάθισα τώρα και είδα το πρώτο επισόδιο και ήθελα να σου πω πόσο μεγάλο δίκιο έχεις. Είναι πράγματι αριστούργημα. Μακριά από το γραφείο και τη δουλειά, σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τη δική σου "ιστορία" για το ΝΗΣΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή