Στο πλαίσιο της έρευνας της για το θέμα η HuffPost Greece ζήτησε τη γνώμη δυο ειδικών της πολιτικής επιστήμης του Γιώργου Φλέσσα και του Λευτέρη Κουσούλη, καθώς και δημοσιογράφων από τις διεθνείς εκδόσεις της ''The Huffington Post'' για να μοιραστούν τη γνώμη τους.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/06/09/story-greece-efimerides-krisi_n_7441246.html?utm_hp_ref=greece
Καθημερινά υπάρχει αναδημοσίευση ρεπορτάζ, οδοιπορικών και απόψεων για την κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειες αυτής. Το κείμενο αυτό θα προσπαθήσει να εξηγήσει το πάθος μερίδας των Ελλήνων δημοσιογράφων να επικαλούνται ως ανθελληνικές τις γνώμες και τα ρεπορτάζ συναδέλφων του εξωτερικού.
Μήπως αποπροσανατολίζει τελικά να διαβάζουμε και να αποδεχόμαστε ως μοναδικές όλες εκείνες τις πληροφορίες οι οποίες επικαλούνται ευρωπαϊκές πηγές και δημοσιεύονται στο Bloomberg, το Reuters και τη Bild μόνο και μόνο επειδή είναι το Bloomberg, το Reuters και η Bild;
Στην Ελλάδα τόσο για λόγους πολιτικής όσο και επικοινωνίας η διαχείριση της πληροφορίας στα ΜΜΕ παραμένει ακόμα και σήμερα, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα κρίσης μονοδιάστατη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει απουσία μίας ουσιαστικής συζήτησης για τις πιθανές συνέπειες της αναφερόμενης "χρεοκοπίας" ενώ την ίδια ώρα, οι διαρροές κατά τη διάρκεια πολιτικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιλεκτική αναπαραγωγή πληροφοριών, μεταξύ άλλων με non-paper από τα ΜΜΕ, οδηγούν στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και συμβάλλουν στη δημιουργία της αρνητικής εικόνας της χώρας.
Πολλοί αρθρογράφοι για να υπερασπιστούν τη πολιτική τοποθέτηση της εφημερίδας όπου εργάζονται έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως και τόνισαν περισσότερο κάποια στερεότυπα που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες. Υπήρξαν δημοσιεύματα που είχαν κυρίως προπαγανδιστικό και δηλητηριώδη ρόλο και εξυπηρέτησαν είτε συγκεκριμένες ιδεολογικο-πολιτικές θέσεις είτε αντιευρωπαϊκές θέσεις.
Η μεγαλύτερη μερίδα των Ελλήνων, από τη πλευρά της, έχει πειστεί, με τον τρόπο που αναπαράγονται αυτά, ότι λόγου χάρη η Γερμανία αρνείται την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και ασκεί πολιτική με γνώμονα το δικό της συμφέρον.
Εδώ και μια πενταετία υπήρξαν εκατοντάδες δημοσιεύματα με στερεότυπα του τύπου ότι οι Έλληνες δουλεύουν λίγο, συνταξιοδοτούνται νέοι και έχουν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να στρέψουν την κοινή γνώμη άλλων κρατών-μελών εναντίον της Ελλάδας. Τα περισσότερα από τα δημοσιεύματα αυτά χαρακτηρίζονται από υπεραπλουστεύσεις και αναπαραγωγή στερεότυπων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου