Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τhe Web is our playground!


Blogs, fora, online κοινότητες, κοινωνική δικτύωση, cloud computing, έννοιες που μας κατακλύζουν και αποκτούν ισχυρότερη παρουσία στην agenda της Επικοινωνίας. Το Internet έχει μεγαλώσει, η ευρυζωνικότητα μπήκε σε κάθε σπίτι και τα δίκτυα Wi-Fi βρίσκονται στη διαθεσιμότητά μας, κάνοντας την επικοινωνία στην καθημερινότητα μας πιο άνετη και ενδιαφέρουσα.

Ο ελκυστικός κόσμος του Internet αποτελεί μια παιδική χαρά και ταυτόχρονα, ένα οπλοστάσιο. Είναι άμεσος, πολύ-επίπεδος και δε συγχωρεί. Όμως, γι’ αυτόν που θα προετοιμαστεί κατάλληλα και θα τιθασεύσει τις νέες συνθήκες, υπάρχουν ευκαιρίες με χαμηλό κόστος για την επικοινωνία προϊόντων και υπηρεσιών, σε ένα ευρύ, στοχευμένο κοινό, που δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά όρια. Η σχέση ανάμεσα στο brand και στον καταναλωτή είναι πιο αμφίδρομη από ποτέ. Ως χρήστες έχουμε άποψη, συζητάμε κι ανταλλάζουμε απόψεις με ποικίλους τρόπους, αναζητάμε αυτά που μας ενδιαφέρουν, όπου και όποτε επιθυμούμε. Και η δύναμη του Internet, έγκειται ακριβώς σε αυτή τη πραγματικότητα: παρέχει τη δυνατότητα να βρίσκεσαι εκεί, να συμμετέχεις στο διάλογο και να χτίζεις τη σχέση με το κοινό σου.

Ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου εμπλουτίζει πλέον το portfolio των δραστηριοτήτων του με νέους τομείς, όπως το e-commerce, τις online εμπορικές συναλλαγές, τις ηλεκτρονικές αγορές, την κοινωνική δικτύωση, τη ψυχαγωγία και την ενημέρωση, που μετατρέπονται σε πεδίο δράσης για την επικοινωνία. Με τη μεγάλη δύναμη που έφερε το Διαδίκτυο στη μετάδοση της πληροφορίας, η online επικοινωνία ανδρώθηκε με την αμεσότητα του Μέσου, το υψηλό engagement, τη διαδραστικότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου.

Από την άλλη, η πεμπτουσία της φορητότητας, μετενσαρκώνεται στο πλήθος των φορητών συσκευών -smart phones, tablets, netbooks, pads-, αλλά και στην μετεξέλιξη των παραδοσιακών συσκευών, όπως η τηλεόραση, που γίνονται εργαλεία δικτύωσης και κατακλύζουν τη ζωή μας. Πλέον, το Internet βρίσκεται δίπλα μας σαν να υπήρχε εκ φύσεως και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τη μετάδοση, το διαμοιρασμό και την ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών, παντού και πάντα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η online επικοινωνία ενός brand δεν είναι απλή επιλογή, αλλά στρατηγική προτεραιότητα. Το κλειδί της επιτυχίας, βρίσκεται μεταλλαγμένο στην καρδιά της Δαρβινικής θεωρίας: “Survival of the diversified”. Η πιο μεγάλη πρόκληση για την Επικοινωνία, είναι η εύρεση της φόρμουλας που ενσωματώνει τη διαφορετικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, με στόχο το μέγιστο engagement των κοινοτήτων. Είναι στο χέρι του καθένα να μεθοδεύσει τους τρόπους. Ως στελέχη επικοινωνίας, καλούμαστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του online περιβάλλοντος, και να επιλέξουμε τις πρακτικές που οδηγούν στην κορυφή. 

Γιώργος Δημητρίου (@tsakali_gr)

Long-Tail marketing guru and Wired Magazine Editor-In-Chief Chris Anderson shares his belief that the web is the ultimate innovation playground

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου