Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

"Φτάνει πια με τη δήθεν ελληνική “ιδιαιτερότητα”!


Η συνέντευξη του Γιώργου Φλέσσα στο ADBUSINESS
(28 Ιουνίου 2010), στη δημοσιογράφο κα Σόνια Χαϊμαντά
. 

Λίγες ημέρες μετά το θόρυβο που ξέσπασε με την κατάθεση του προέδρου της Civitas ως μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή και μετά την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και την πρόταση της ΕΔΕΕ προς τον Π. Σόμπολο για σύσταση κοινού μνημονίου συνεργασίας, ο Γιώργος Φλέσσας λύνει τη σιωπή του, μιλά για την υποκρισία όσων εκπλήσσονται με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιες σχέσεις και τη δαιμονοποίηση των σχέσεων που καλλιεργούν με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, περιγράφει πόσο επικίνδυνη είναι η σύγχυση που προκαλείται στην κοινή γνώμη και παραπέμπει τους καταγγέλλοντες στις διεθνείς πρακτικές, που είναι και πιο ώριμες και δοκιμασμένες στην πράξη.
Γ. Φλέσσας: Από όλο το θόρυβο και όσα κυκλοφόρησαν αποδείχτηκε περίτρανα ότι στην Ελλάδα κάποιοι εξακολουθούν να αγνοούν ή να παριστάνουν τους έκπληκτους για πρακτικές καθιερωμένες παγκοσμίως, όπως η επικοινωνία και οι δημόσιες σχέσεις. Στην Ελλάδα του 2010 δαιμονοποιείται  ως παράνομη και “γκρίζα” δραστηριότητα η καλλιέργεια της δημόσιας εικόνας των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη σχέσεων με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, η συνομιλία με τους stakeholders, η εκπαίδευση στελεχών και το media training, η εταιρική επικοινωνία κλπ και εμφανίζονται ως πρακτικές οι οποίες υποκρύπτουν σκοτεινά συμφέροντα .
Χιλιάδες εταιρείες –μόνο η PRCA η αγγλική ένωση εταιριών δημοσίων σχέσεων έχει 2000 εταιρείες μέλη– δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται σε αυτά τα αντικείμενα και εκατοντάδες πανεπιστημιακά τμήματα τα διδάσκουν ως μαθήματα σε όλο τον κόσμο. Κι εδώ στα τμήματα ΜΜΕ των πανεπιστήμιων τα διδάσκουμε, κι εγώ κι άλλοι συνάδελφοι.
Έχω την τεράστια απορία, πώς είναι δυνατόν αυτή η χώρα να θέλει να προχωρήσει και μάλιστα κάτω από τέτοιες αντίξοες συνθήκες όταν μέγα μέρος της ηγεσίας της, είτε αυτή είναι πολιτική, είτε είναι πνευματική, είτε των ανθρώπων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη δημιουργεί –συχνά σκόπιμα–  μεγάλη σύγχυση στον κόσμο διαστρέφοντας διεθνώς αναγνωρισμένες πρακτικές παρουσιάζοντάς τις ως παράνομους και παρακρατικούς μηχανισμούς.
Το βρίσκω α δ ι α ν ό η τ ο να κατηγορείται μια εταιρεία επειδή είχε πελάτη της για τη διαφήμιση και την επικοινωνία τη SIEMENS ή επειδή  ανέλαβε την αποδελτίωση και το media monitoring του ΔΝΤ ή επειδή έκανε μέρος των εκλογικών εκστρατειών της Νέας Δημοκρατίας ή επειδή εκπαιδεύει τα στελέχη μιας εταιρείας με media training. Και όλα αυτά με διαφανείς συμβάσεις κατατεθειμένες στις ΔOY. Και το βρίσκω τ ρ α γ ι κ ό να υπάρχουν –έστω και ελάχιστοι δημοσιογράφοι– που σιγοντάρουν ή φουντώνουν αυτές τις απόψεις.
ΕΡ: Η πρόταση για κοινό «Μνημόνιο συνεργασίας» ΕΔΕΕ και ΕΣΗΕΑ σας βρίσκει σύμφωνο;
ΓΦ: Κάθε βήμα που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι καλώς καμωμένο, άρα και η πρόταση της ΕΔΕΕ προς την ΕΣΗΕΑ αν τελεσφορήσει θα είναι θετική. Δεν έχω ζητήσει κάλυψη, ούτε από τη ΕΔΕΕ, ούτε από οποιονδήποτε άλλον, ούτε και τη χρειάζομαι. Θεώρησα απλώς καθήκον μου να ενημερώσω την ΕΔΕΕ ότι επιχειρείται μια σύγχυση επιζήμια, τόσο για τον κλάδο, όσο και την αγορά και την κοινωνία, προκειμένου να λάβει τα μέτρα που θεωρεί ότι προστατεύουν το κύρος των εταιριών και των επαγγελματιών που είναι κάτω από την ομπρέλα της.
ΕΡ: Το μνημόνιο συνεργασίας είναι ρεαλιστικό; Μπορούν να συνεργαστούν έτσι όπως είναι δομημένα τα Media στην Ελλάδα;
ΓΦ: Λέτε μνημόνιο και θα μας μπερδέψουν πάλι με το ΔΝΤ. Στην ερώτηση σας τώρα: αν δεν βάλεις υψηλούς στόχους δεν πετυχαίνεις υψηλά αποτελέσματα. Η συνεργασία μας με τους δημοσιογράφους των ρεπορτάζ είναι καθημερινή και σε πολλά επίπεδα. Αυτό είναι δημόσιες σχέσεις. Διεθνώς αυτά τα πράγματα διέπονται από κανόνες αυτοδέσμευσης και κώδικες δεοντολογίας.
Η χώρα μας όμως συνολικά υπολείπεται σε πολλά πράγματα. Σήμερα είναι ευκαιρία με το μνημόνιο αυτό τόσο η ΕΔΕΕ, όσο και η ΕΣΗΕΑ να δουν “τα του οίκου τους”, δηλαδή κατά πόσον αυτά που πρεσβεύουν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις διεθνείς πρακτικές.  Ειδικά η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί από τη μια να απαγορεύει στους δημοσιογράφους να ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα και από την άλλη να τους επιτρέπει να είναι σε γενικές γραμματείες, σε γραφεία τύπου υπουργείων, οργανισμών, ΔΕΚΟ και στα κόμματα για να διαχειρίζονται την επικοινωνιακή τους πολιτική.
Τοποθετήσατε ποτέ δημοσιογράφους στο Δ.Σ. της Civitas ή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας σας;
ΓΦ: Ποτέ δεν συμμετείχαν δημοσιογράφοι στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στο μετοχικό κεφάλαιο της CIVITAS.
Από πού προέκυψε ότι δηλώσατε στην ΕΣΗΕΑ ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που «χρηματίζονται»; Το επινόησε αυτό η ΕΣΗΕΑ;
ΓΦ: Προέκυψε από ξεκάθαρη διαστρέβλωση όσων κατέθεσα στην Εξεταστική Επιτροπή. Εγώ είπα ακριβώς τα αντίθετα. Δεν είπα ποτέ ότι χρηματίστηκαν δημοσιογράφοι ή οποιοσδήποτε άλλος.
Έχετε συνεργαστεί προφανώς με δημοσιογράφους σε επίπεδο έρευνας, σεμιναρίων Media training… Δεν έχετε ικανούς συμβούλους  PR για αποτελεσματικά media training; Τι τους χρειάζεστε τους δημοσιογράφους;
ΓΦ: Να ξεκαθαρίσω ότι το media training είναι μια διεθνώς καθιερωμένη υπηρεσία. Αφορά στην ενημέρωση των στελεχών των επιχειρήσεων για τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα ενημέρωσης,  στην καλύτερη οργάνωση και λειτουργία ενός γραφείου τύπου, στην εξοικείωσή τους με τη διαδικασία των συνεντεύξεων και των δημόσιων ομιλιών και άλλα παρόμοια θέματα. Ουδεμία σχέση έχει με την εικόνα που προσπαθούν να δημιουργήσουν όσοι έχουν άγνοια ή προσποιούνται άγνοια.
Επικεφαλής των media training και βασικοί εισηγητές πάντα είναι τα εξειδικευμένα στελέχη της CIVITAS. Στελέχη επώνυμα που συχνά παρουσιάζουν αυτή την υπηρεσία σε workshops και σεμινάρια είτε του Ινστιτούτου Επικοινωνίας της ΕΔΕΕ, είτε πανεπιστήμιων όπως η ΑΣΟΕΕ και το Πάντειο, είτε άλλων φορέων.
Σε μικρό ποσοστό προγραμμάτων υπάρχει περίπτωση να κληθεί κάποιος δημοσιογράφος, ο οποίος σε καμία απολύτως περίπτωση δεν απασχολείται στο ρεπορτάζ που αφορά στον συγκεκριμένο πελάτη και ο οποίος έχει τον αποκλειστικό ρόλο να μιλήσει για το χώρο των μέσων ενημέρωσης και να απαντήσει σε ερωτήσεις των στελεχών σχετικά. Ενίοτε μπορεί να κάνει προσομοιώσεις συνεντεύξεων. Έως εκεί.
Τότε γιατί γίνεται αυτός ο θόρυβος; Ότι οι εταιρείες πληρώνουν δημοσιογράφους ή τους δίνουν δώρα κλπ
ΓΦ: Θα σας απαντήσω ξεκάθαρα. Δεν το κάνουμε αυτό. Και δεν έχει και νόημα. Όποιος το κάνει, βλάπτει τον εαυτό του πέρα από τη γενικότερη ζημιά.  Για να το πω ωμά: εάν πληρώναμε τους δημοσιογράφους δεν θα υπήρχε λόγος ούτε να λέμε τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν την εικόνα τους, ούτε να υπάρχουν υπηρεσίες γραφείου τύπου, ούτε να χτίζουμε σχέσεις, ούτε media training να κάνουμε. Θα πληρώναμε και τελείωσε.
Προκαλώ όσους διαδίδουν όλα αυτά να έρθουν μια μέρα στη CIVITAS να δουν με πόσο κόπο εξυπηρετείται ένας πελάτης, πόση προσπάθεια γίνεται για να σε ακούσει ένας δημοσιογράφος, για να περάσει ένα δελτίο τύπου, πόσες ατέλειωτες ώρες πασχίζουν τα στελέχη μας να δημιουργήσουν ελκυστικά stories για τα media, πόση κούραση θέλει να επικοινωνηθεί και το πιο απλό μήνυμα.
Όλο μιλάτε για τη διεθνή πρακτική, Εδώ όμως είναι Βαλκάνια που λένε
ΓΦ: Προτάσσω πάντοτε τη διεθνή πρακτική, γιατί στην Ελλάδα συνηθίζουμε –και αυτή είναι μια από τις αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στα σημερινά χάλια– να έχουμε δικές μας «πατέντες» και θεωρίες όταν παγκοσμίως τα πράγματα ρυθμίζονται και λειτουργούν με συγκεκριμένους τρόπους…
… ναι αλλά εδώ λειτουργείτε, με αυτούς τους κανόνες.
ΓΦ: Δεν είναι έτσι. Η αγορά είναι παγκοσμιοποιημένη και το 70% των πελατών μας είναι πολυεθνικοί πελάτες.
Ναι αλλά στην Ελλάδα είστε, πρέπει να σέβεστε την ελληνική πραγματικότητα.
ΓΦ: Τη σεβόμαστε αλλά αρκετά με τη δήθεν ελληνική “ιδιαιτερότητα”! Όλα αυτά είναι λυμένα στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια. Σας λέω μόνο ότι οι περισσότερες εταιρείες που κάνουν media training στο εξωτερικό ανήκουν σε δημοσιογράφους. Στο Λονδίνο υπάρχει εταιρεία παρέχει υπηρεσίες media training σε συνεργασία με το BBC. Δεν φαντάζομαι ότι τα ελληνικά ΜΜΕ διεκδικούν περισσότερη ακεραιότητα από αυτή του BBC.
Η συνεργασία σας με την Aboutmedia στο παρελθόν σε τι αφορούσε;
ΓΦ: Η Αbout media είναι μία εταιρεία με την οποία  συνεργαστήκαμε για περίπου ένα χρόνο για διάφορους πελάτες μας. Είχαμε μάλιστα ανακοινώσει με δελτίο τύπου τη συνεργασία αυτή. Δημόσια και με πλήρη διαφάνεια.
Είχατε ανάγκη εσείς από μια εταιρεία τέτοιου βεληνεκούς;
ΓΦ: Προφανώς είχαμε για να κάνουμε τη συνεργασία. Για να καλυφθούν κάποιες έκτακτες ανάγκες προτιμήσαμε από το να κάνουμε προσλήψεις να γίνει outsourcing.
Θεωρείτε ότι είναι σωστό ένας δημοσιογράφος που δουλεύει στην ΕΡΤ να έχει μια εταιρεία τέτοιου είδους;
ΓΦ: Δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω. Δεν θα σας απαντήσω.
Είναι τελικά, πρέπει να είναι απέναντι οι εταιρείες PR με τους δημοσιογράφους;
ΓΦ: Οι δημοσιογράφοι και οι εταιρίες δημοσίων σχέσεων παγκοσμίως είναι συνεργάτες και όχι απέναντι ο ένας στον άλλον. Ο κοινός στόχος που υπηρετούν από διαφορετική έπαλξη είναι η πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης και των stakeholders.  Διότι η ακεραιότητα κανενός δεν αμφισβητείται. Το ότι είσαι συνομιλητής με δημοσιογράφο σε καθημερινή βάση δεν σημαίνει ότι η ακεραιότητα του τίθεται σε αμφιβολία, το αντίθετο μάλιστα.
Η παρουσία σας στη Βουλή ήταν διερευνητική; Κατηγορηθήκατε ότι διακινήσατε μαύρο χρήμα;
ΓΦ: Κλήθηκα να καταθέσω ως μάρτυρας επειδή η Civitas είχε μία συνεργασία πολλών ετών με τη Siemens. Δεν κατηγορήθηκα για τίποτα. Τώρα, αν  κάποιοι προσπαθούν –με νύχια και με δόντια– να πείσουν ότι οι διαφημιστικές καταχωρήσεις ή η κατατεθειμένη στη ΔΟΥ σύμβαση των 5.500 ευρώ το μήνα είναι αποδείξεις των διαδρομών του μαύρου χρήματος είναι τραγικό.
Αυτά περί του ΔΝΤ και τις προσπάθειες εξωραϊσμού των μέτρων της τρόικα που υποτίθεται ότι εσείς αναλάβατε μέσω της Euro RSCG τι  νόημα είχε να συνδυαστεί με το θέμα της Siemens;
ΓΦ: Είναι κοινή πεποίθηση νομίζω ότι η διαρροή όσων λέγονται στην Eξεταστική Eπιτροπή υπηρετεί προσωπικούς ή κομματικούς στόχους και σκοπιμότητες. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με το νόμο όσα λέγονται εκεί είναι απόρρητα.  Κάποιοι λοιπόν δεν σέβονται τους νόμους και τα βγάζουν στα μπλογκς περασμένα από το δικό τους φίλτρο. Αυτό είναι η εισαγωγική μου παρατήρηση. Συγκεκριμένα τώρα, πιστεύω ότι η συζήτηση περιήλθε στο θέμα του ΔΝΤ, αν είχε συνεργασία μαζί μας και  για πόσο καιρό, καθαρά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, οι οποίοι όπως είναι προφανές δεν έχουν καμία σχέση με την υπό εξέταση υπόθεση της SIEMENS. Μεγαλοποιήθηκε και δόθηκαν ανύπαρκτες διατάσεις για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και να δημιουργηθούν δήθεν φιλολαϊκές εντυπώσεις.
Εσείς είχατε προβλέψει όταν συνεργαστήκατε με τη Siemens ότι γίνονταν όλα αυτά;
ΓΦ: Όχι βέβαια, εννοείται. Ούτε είχαμε προβλέψει, ούτε είχαμε καμία ένδειξη, ούτε μπορούσαμε να ξέρουμε. Η Siemens ήταν ένας mainstream πελάτης επικοινωνίας και μάλιστα με έμφαση, ιδίως τα πρώτα χρόνια συνεργασίας στην περιοχή της κινητής τηλεφωνίας.
Γνωρίζατε τον κύριο Χριστοφοράκο;
ΓΦ: Φυσικά. Όπως γνωρίζω όλους μας τους πελάτες.
Είναι δυνατόν ο κ. Χριστοφοράκος να έχει σύμβουλο τον κ. Φλέσσα και να μην έχει σας έχει πει ποτέ πώς λειτουργούσε στις κρατικές δομές;
ΓΦ: Όχι, ποτέ. Πολλοί άνθρωποι που τον γνωρίζουν ξέρουν ότι ο κ. Χριστοφοράκος ήταν η περίπτωση του ανθρώπου που δεν έλεγε στο δεξί του χέρι τι κάνει το αριστερό…
Αυτή η υπόθεση με τη Siemens θεωρείτε ότι σας έχει βλάψει ηθικά ή επαγγελματικά; Πέρα από το συναισθηματικό.
ΓΦ: Την ακεραιότητα τη δική μου, των συνεργατών μου και της CIVITAS δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Οι πελάτες μας και οι συνεργάτες μας, όλοι, αναγνωρίζουν ως νούμερο ένα χαρακτηριστικό μας την ακεραιότητα μας. Γι αυτό και δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με κανέναν πελάτη, ούτε και τώρα έχουμε. Ο θόρυβος –πιστεύω– θα κοπάσει. Από αυτή την ιστορία θα βγούμε ενδυναμωμένοι και πιο έμπειροι.
Η Siemens από αυτή την ιστορία έχει βγει λαβωμένη ή όχι, σε retail προϊόντα; Στο καταναλωτικό κοινό υπάρχει αρνητική στάση;
ΓΦ: Πιστεύω ότι η ζημία που γίνεται σε μεγάλες εταιρείες για τέτοιου είδους πράγματα, όπως π.χ. τώρα στη BP, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και μεγάλη ζημιά στις μεγάλες εταιρείες όπως και στη Siemens σημαίνει υψηλότερο κόστος, απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, απώλεια εσόδων, μειωμένους φόρους. Να θυμίσω ότι η Siemens στην Ελλάδα έχει ήδη κλείσει ένα ή δύο εργοστάσια. Και από ότι ακούω θα περιορίσει κι άλλες δραστηριότητες της.
Δηλαδή να μην αποκαλύψουμε τα σκάνδαλα για να μην πέσουν οι φόροι και τα έσοδα;
ΓΦ: Δεν είπα αυτό, με ρωτήσατε ποια είναι η ζημιά. Τα σκάνδαλα βεβαίως πρέπει να αποκαλυφθούν και να χυθεί άπλετο φως.  Και είναι καθήκον όλων να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι υπηρεσίες crisis που παρέχετε περιλαμβάνουν και τις περιπτώσεις διαφθοράς;
ΓΦ: Η προετοιμασία μιας εταιρείας για τις ενδεχόμενες κρίσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει περιλαμβάνουν risk και vulnerability assessment. Είναι μέρος της δουλειάς μας να αναλύσουμε ποια είναι τα πιθανά θέματα και οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τη δράση μιας εταιρείας, από τρομοκρατικές επιθέσεις έως ατυχήματα, από αστοχίες προϊόντων μέχρι εσωτερική ή εξωτερική διαφθορά.
Υπάρχουν κάποιες φωνές εκ των ένδον της ΕΔΕΕ που λένε ότι οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων δεν πρέπει να παρέχουν διαφημιστικές υπηρεσίες…
ΓΦ: Η επικοινωνία δεν διακρίνεται σε τομείς. Η ΕΔΕΕ διακρίνεται οργανωτικά σε τομείς. Η επικοινωνία είναι ένα ενιαίο σύνολο, γι αυτό και λέγεται ολοκληρωμένη επικοινωνία (integrated communication). Ολοκληρωμένη επικοινωνία σημαίνει ότι –αφού γίνει έρευνα, διατυπωθεί η στρατηγική και τα μηνύματα, προσδιοριστούν οι stakeholders που θα απευθυνθείς– τότε επιλέγεις τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσεις, τα μέσα.  Και τα μέσα περιλαμβάνουν ενέργειες above, below και through the line. Έτσι, δημόσιες σχέσεις, διαφήμιση, new media, direct marketing κλπ χρησιμοποιούνται ανάλογα με τους στόχους. Εμείς, επειδή είμαστε μία σύγχρονη εταιρεία ολοκληρωμένης επικοινωνίας, αν για τις ανάγκες των μηνυμάτων του πελάτη μας πρέπει  να χρησιμοποιήσουμε ως μέσο τη διαφήμιση, το κάνουμε. Είναι ένα εργαλείο. Δεν είμαστε διαφημιστική με την κλασσική έννοια του όρου, δεν θέλουμε να είμαστε, ούτε ήμασταν ποτέ. Μην ξεχνάτε ότι οι διαφημιστικές εταιρείες προσανατολίζονται στην εμπορική και marketing λειτουργία και στον καταναλωτή, ενώ εμείς συνομιλούμε με τoυς CEOs και το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων για τη συνολική εικόνα και  την επικοινωνία με όλους τους stakeholders.
Αποδεικτικό της ανάγκης για ολοκληρωμένη επικοινωνία είναι ακόμη το γεγονός ότι όλες οι προκηρύξεις επικοινωνίας του δημοσίου, οι οποίες όπως είναι γνωστό ευθυγραμμίζονται με συγκεκριμένες επιταγές της ΕΕ, ζητάνε υπηρεσίες ολοκληρωμένης επικοινωνίας, μεταξύ των οποίων είναι οι σχέσεις με τους δημοσιογράφους, η επαφή με τα ΜΜΕ, η δημοσιότητα κλπ. Περιέχονται δηλαδή όλα αυτά που κάποιοι προσπάθησαν να δαιμονοποιήσουν τις τελευταίες ημέρες.
Πόσο ποσοστό του τζίρου σας προέρχεται από  κρατικούς λογαριασμούς;
ΓΦ: Όχι ιδιαίτερα σημαντικό. Εξάλλου ποτέ δεν ήταν το σημαντικότερο κομμάτι του τζίρου μας.
 Επί Νέας Δημοκρατίας;
ΓΦ: Σε μέσο όρο κατά τη διάρκεια της 5ετίας γύρω στο 15%. Υπήρξαν χρονιές που ήταν μεγαλύτερο γιατί “τρέξαν” κάποιοι λογαριασμοί και κάποιες άλλες που ήταν πολύ λιγότερο. Καταλαβαίνω τον υπαινιγμό σας αλλά θα μιλήσω ξεκάθαρα. Δεν υπήρχε η Civitas προ του 2004; Το πελατολόγιό μας δεν το χτίσαμε μετά το 2004. Η Civitas είναι από το 2000 η No1 εταιρεία σε μέγεθος στον κλάδο, άρα δεν στέκουν αυτά. Από το 1996 που ιδρυθήκαμε μέχρι το 2004 –δέκα χρόνια– το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση.
Δεν σας παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή εξέλιπαν οι λογαριασμοί;
ΓΦ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν κινούνται σήμερα παρά ελάχιστοι κρατικοί λογαριασμοί. Εξάλλου η εμπειρία μας από τους κρατικούς λογαριασμούς είναι ιδιαίτερα αρνητική. Πολύς κόπος, ελάχιστα περιθώρια κέρδους, τεράστια γραφειοκρατία, μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Δεν είναι προτεραιότητα για μας. Έχουμε άλλες προτεραιότητες πιο σημαντικές και πιο κερδοφόρες για τις οποίες θα μιλήσουμε την επόμενη φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου