Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

To tweet or not to tweet?

(Από τον Ξενοφώντα) -  Ιδού το ερώτημα που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό τα στελέχη της CIVITAS και που την απάντηση προσπαθήσαμε όλοι μαζί να εκμαιεύσουμε στο Social Media Workshop που οργανώσαμε, το περασμένο Σάββατο στο Εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου στην Πλάκα.


Εισηγήτρια ήταν η κ. Τσακαρέστου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, Γενική Γραμματέας του Ινστιτούτου Επικοινωνίας.
Η συζήτηση γύρω από τα social media έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό και πολλοί από εμάς προβληματιστήκαμε, ψάξαμε, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε και εφαρμόσαμε διάφορες μεθόδους «αποκωδικοποίησης» του καινούργιου tool που έχουμε στα χέρια μας ως στελέχη της επικοινωνίας.
Στο workshop (το οποίο θα ακολουθήσει και δεύτερο, γιατί ποτέ ένα δεν είναι αρκετό!), τέθηκε το σωστό ερώτημα: Πώς βλέπουμε τον εαυτό μας μέσα στην online κοινότητα και πώς αξιοποιούμε τα social media ως επαγγελματίες. Οι απαντήσεις πολλές και διαφορετικές, χαρακτηριστικό και των διαφορετικών τύπων ανθρώπων που χειρίζονται το internet. Followers, users, pioneers και άλλες «φυλές» εμφανίστηκαν μπροστά μας σαν avatar, συνειδητοποιώντας ότι αν και το νέο μέσο είναι κοινό, η χρήση του είναι πολύ διαφορετική.
Αναλύσαμε θέματα όπως η ιδιωτικότητα, η κοινωνική δικτύωση, η κρίση στα παραδοσιακά media, όχι ως άλλοι θεωρητικοί της επικοινωνίας (που είμαστε), αλλά πλέον τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη. Τέλος, προσπαθήσαμε να δούμε πώς αυτοί οι όροι θα αναδιαμορφώσουν τη φύση και τον τρόπο της δουλειάς μας.
Αυτό που αποκόμισα εγώ από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε τόσο με την κ. Τσακαρέστου, τον κ. Δρανδάκη, όσο και με τους συναδέλφους μου είναι ότι: ζούμε μία περίοδο τεράστιων κοινωνικών, οικονομικών, τεχνολογικών και επαγγελματικών αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο και κανείς δεν πρέπει να μείνει follower!
Και η απάντηση που έχω για το αρχικό ερώτημα που τέθηκε;.... Το tweet my friend! To tweet…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου