Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Η ηγεσία είναι γένους θηλυκού, ερωτηματικό, τελεία ή θαυμαστικό.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή έγινε σήμερα το 4ο Συνέδριο του ΙΑΓΜΕ (Ινστιτούτο Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών) με θέμα "Developing Female Leaders". Στη 2η ενότητα με τίτλο "Η δύναμη της επαγγελματικής ωριμότητας" μεταξύ των ομιλητών, που ήταν η κα Λένα Τριαντογιάννη της Egon Zehnder, o κ. Γ. Κουτράκης της Microsoft, η κα E.Werter, η κα Βακιρτζή και η κα Ιωάννα Ντόϊμα, ήταν και ο Γιώργος Φλέσσας  Διαβάστε την τοποθέτηση του με θέμα την προσωπική επικοινωνία, το personal branding και το networking.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας
Η ηγεσία είναι γένους θηλυκού, ερωτηματικό, τελεία ή θαυμαστικό. Αυτός είναι ο τίτλος της σημερινής μου τοποθέτησης. Ποιο είναι άραγε το κατάλληλο σημείο στίξεως; 
Αν συμμεριστεί κανείς τους προβληματισμούς που υπάρχουν τόσο διεθνώς, όσο και στη χώρα μας –ακόμα και σε τούτη την αίθουσα– το πιο ασφαλές θα ήταν να έβαζε ερωτηματικό. Γιατί παρά τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της γυναικείας ηγεσίας, σε όρους εικόνας, ακόμη δεν έχει κατακτηθεί η σιγουριά της «τελείας». Πόσω δε μάλλον ο θαυμασμός και το «θαυμαστικό».

Ο όμιλος των εταιριών που διευθύνω –η CIVITAS– δραστηριοποιείται, στο χώρο της στρατηγικής και της επικοινωνίας, σε πέντε χώρες της ΝΑ Ευρώπης, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Απασχολεί πάνω από 120 εργαζομένους. Εξ αυτών το 70% είναι γυναίκες. Οι πέντε από τις έξι εταιρίες του ομίλου έχουν ως επικεφαλής γυναίκες ηλικίας από 35-40 ετών, οι οποίες σε μια δύσκολη και ανταγωνιστική δουλειά τα καταφέρνουν πολύ καλά.
Άρα, ως εργοδότης αλλά και ως στέλεχος είμαι απολύτως πεπεισμένος για την αξία των γυναικών ως υψηλοβάθμων στελεχών και για τα ηγετικά τους προσόντα. Στις εταιρίες μου λοιπόν θα έλεγα ότι: η ηγεσία είναι γένους θηλυκού. Τελεία.
Δεν είναι όμως γι αυτό που με προσκάλεσαν σήμερα εδώ –και είναι και μεγάλη μου τιμή– ως θιασώτη της γυναικείας ηγεσίας. Είναι για να σας μιλήσω ως άνθρωπος της επικοινωνίας, πρακτικά, για δύο θέματα, που αφορούν τη σύγχρονη γυναίκα επαγγελματία, στέλεχος ή επιχειρηματία: για το personal branding και το networking.
Το personal branding
Ξεκινώ λοιπόν από το πρώτο, το personal branding.
Όλοι δεχόμαστε ότι ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Ότι η φήμη, η εικόνα, η αντίληψη που έχουμε για μια εταιρία ή ένα πρόσωπο παίζει σημαντικό ρόλο και μας επηρεάζει ως πολίτες ή ως καταναλωτές περισσότερο από ποτέ.
Η φήμη μας είναι πρακτικά αυτό που όλοι οι άλλοι μέσα και έξω από την εταιρία – οι stakeholders θα λέγαμε – έχουν για μας.
Η διαδικασία λοιπόν βάσει της οποίας δημιουργούμε μια συγκεκριμένη εικόνα, αντίληψη και φήμη για τον εαυτό μας ορίζεται ως personal branding.
Θα μου πείτε ότι ο καθένας μας έχει ένα προσωπικό στίγμα, την εικόνα, τη φήμη του.
Σίγουρα ναι! Αλλά η πλειοψηφία δεν διαχειρίζεται τη φήμη τους με τρόπο στρατηγικό, συγκροτημένο και αποτελεσματικό. Για να μη σας πω ότι το θεωρεί υποτιμητικό ή υπερβολικά δημοσιοσχετίστικο να το κάνει. “Εγώ δεν τα κάνω αυτά”, “αναδεικνύομαι με τη δουλειά μου” είναι φράσεις που ακούμε συχνά.
Δημιουργήστε την προσωπική σας φήμη σε τέσσερα βήματα.
Το να κτίσετε μια αυθεντική προσωπική φήμη γίνεται σε τέσσερις φάσεις:
1.    Ξεκαθαρίστε και δομήστε την ταυτότητα σας. Ποιες είστε, ποιο είναι το όραμα σας, ποιες είναι οι αξίες σας. Για τί αγωνίζεστε, τι σας κάνει μοναδικές και τις σας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους και τις υπόλοιπες.
2.    Ξεκαθαρίστε και αναπτύξτε ποιο είναι το μήνυμα σας, η κύρια υπόσχεση σας, το brand statement. Προσδιορίστε τι είναι αυτό (εξειδίκευση, εμπειρία, γνώση…) που σας καθιστά ως επαγγελματίες μοναδικές για τους πελάτες, τον εργοδότη ή τους συνεργάτες σας. Γνωστοποιήστε το “expert status” σας στο επάγγελμα σας για το οποίο, οι άνθρωποι θα σας αναγνωρίζουν και θα αναζητούν τις γνώσεις, τη γνώμη και την εμπειρία σας. Βρείτε και επικοινωνήστε συγκροτημένα εκείνα τα χαρακτηριστικά σας που δίνουν προστιθέμενη αξία στον πελάτη, στον εργοδότη ή στο συνεργάτη σας.
3.    Σχεδιάστε ένα καλά ισορροπημένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών που να συμβαδίζει με τις φιλοδοξίες και το χαρακτήρα σας. Βάλτε τους στόχους, προσδιορίστε τα στάδια, τις ενέργειες και τους χρόνους.
4.    Εφαρμόστε και εμπλουτίστε όσα είπαμε παραπάνω. Γιατί τίποτε από όλα αυτά δεν έχει αξία εκτός αν πραγματοποιήσετε με συνέπεια και μεθοδικότητα.
Να θυμάστε ότι αυτού του είδους το  χτίσιμο είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία. Ξεκαθαρίστε τι ακριβώς θέλετε και τι μπορείτε να κάνετε, βάλετε όλη σας τη θετική ενέργεια και βελτιώνετε συνέχεια τον εαυτό σας.
Προσοχή-προσοχή! Ό,τι κάνετε πρέπει να είναι πέρα για πέρα αληθινό και αυθεντικό. Πρέπει να ακτινοβολεί τον πραγματικό σας χαρακτήρα. Αν είναι ψεύτικο ή δεν σας ταιριάζει αργά ή γρήγορα θα αποτύχει. Να είστε ο εαυτός σας.
Συχνά με ρωτάνε ποια διαφορά υπάρχει ανάμεσα στο εταιρικό και στο personal branding… Η αλήθεια είναι ότι η προσωπική επικοινωνία είναι ευκολότερη από την εταιρική. Γιατί; Διότι αν πιστεύεις στο ταλέντο σου, στα προσόντα σου και είσαι σίγουρος για τις ικανότητες σου είναι πολύ πιο εύκολο να το επικοινωνήσεις. Το ποιος ή ποια είσαι υπάρχει ήδη. Το μόνο που μένει είναι το να το βγάλεις προς τα έξω σωστά και μεθοδευμένα.
Προβάλλοντας τον εαυτό σας αποτελεσματικά θα σας βοηθήσει:
- να καταξιωθείτε ως ειδική (expert) στο πεδίο που θα διαλέξετε.
- να αποκτήσετε μεγαλύτερη επιρροή
- να χτίσετε μια στέρεη επαγγελματική εικόνα και φήμη μέσα και έξω από την εταιρία που εργάζεστε
- να αυξήσετε την αξία σας ως στελέχους ή ως ελεύθερου επαγγελματία στην αγορά, δηλαδή για να μην ξεχνιόμαστε να πουλήσετε ακριβότερα τον εαυτό σας.
Οι εποχές οικονομικής κρίσης, όπου πολλά αλλάζουν, δίνουν εκ των πραγμάτων ένα παραπάνω κίνητρο για personal branding. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτείτε όλα όσα είπαμε και να επανατοποθετήσετε τον εαυτό σας με βάση τα νέα δεδομένα. Ξεκινήστε από τώρα λοιπόν!
Personal branding και social media
 Πριν περάσω στο επόμενο θέμα –τη δικτύωση– επιτρέψτε μου να πω λίγες λέξεις για τη χρήση του διαδικτύου και των social media.
Το διαδίκτυο και το social networking είναι σίγουρα ένας δυναμικός τρόπος προβολής της δουλειάς σας και δικτύωσης, που δημιουργεί πρόσβαση σε ανθρώπους και ευκαιρίες που δύσκολα προσεγγίζει κανείς στην καθημερινή του ζωή. Χρειάζεται όμως να είστε προσεκτικές. Headhunters, συνάδελφοι, ανταγωνιστές και συνεργάτες βλέπουν πληροφορίες on line για σας και είναι πιθανό να δούνε λεπτομέρειες που είναι καλύτερα να κρατάτε για τον εαυτό σας.
Εξωστρέφεια και δικτύωση (networking)
Ο προσδιορισμός και η επικοινωνία της εικόνας μας συνδέεται άμεσα με την εξωστρέφεια, με το να είναι κανείς ορατός (visibility). Η εξωστρέφεια είναι ζωτική για τη δουλειά μας, για την εταιρεία μας, για μας τους ίδιους. Και η εξωστρέφεια στην επαγγελματική μας ζωή συνδέεται με τη δικτύωση. Τι είναι δικτύωση;
Η δικτύωση είναι η αμοιβαία ανταποδοτική διαδικασία που βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, συμβουλών, πληροφοριών, συστάσεων, σχέσεων, leads και επαφών. Σημαίνει ότι όλα αυτά τα μοιράζεσαι και είσαι χρήσιμος στους άλλους.
Οι τέσσερεις βασικοί κανόνες:
Ο πρώτος. Δικτυωθείτε!
Η σωστή δικτύωση είναι πάντα win-win. Όλες οι σχέσεις –το ξέρετε από τις συνεργασίες, τις φιλίες, τους έρωτες κλπ– βασίζονται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την εκτίμηση και το σεβασμό. Θέλουν το χρόνο τους. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, δουλειάς και θετικής ενέργειας.
Σε καμιά περίπτωση μην πάτε να πουλήσετε. Θα σας καταλάβουν αμέσως και θα σας απορρίψουν. Αφήστε τους ανθρώπους να μάθουν τι δουλειά κάνετε, χωρίς να το κάνετε σημαία. Πρώτα γνωρίζεις κάποιον, ανταλλάσσεις πληροφορίες γνώμες, συστάσεις, μετά τον εκτιμάς και στο τέλος τον εμπιστεύεσαι.
Ο δεύτερος: Εάν δεν εμφανίζεσαι, τότε εξαφανίζεσαι.
Βγείτε έξω! Ποτέ δεν θα συναντήσετε κάποιον όταν κάθεστε στο γραφείο σας. Το να βγείτε έξω είναι το πρώτο βήμα για να είμαστε ορατοί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσκολεύονται να αφήσουν ένα project, μια deadline, μια συνάντηση για να βγούνε έξω. Τι λάθος! Μόνο όταν είστε παρούσες δημιουργείτε θετική παρουσία. Ακόμη κι αν κρατάτε επαφή με e-mail, επιστολές, τηλέφωνα κλπ, μόνο η προσωπική, face-to-face, επαφή δημιουργεί τις πιο γερές βάσεις από οποιαδήποτε άλλη μορφή επικοινωνίας. Εάν δεν εμφανίζεσαι, τότε εξαφανίζεσαι. Αυτός είναι ο νόμος!
Ο τρίτος: Χρησιμοποιήστε με κέφι τη δύναμη σας
Σε έρευνα που είχε γίνει στις ΗΠΑ το να βρίσκεται κάποιος σε μία εκδήλωση με αγνώστους είναι η νούμερο δύο πιο αμήχανη κατάσταση.
Αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάποιον γνωστό, κάποιο σημείο επαφής κάποιο αντικείμενο για συζήτηση (επικαιρότητα, πολιτική, μόδα, ποδόσφαιρο, η τελευταία εκπομπή του Λαζόπουλου, ο καιρός κλπ). Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες και κοινό έδαφος. Τις περισσότερες φορές “εισάγεσαι” μέσω της σχέσης σου με κάποιον άλλον. Και μετά “ο ένας σε πηγαίνει στον άλλο” και ούτω καθεξής.
Η πληροφορία είναι δύναμη. Και όλοι εμείς, έχουμε πολλή περισσότερη πληροφόρηση (και σε πολύ περισσότερα αντικείμενα) από αυτήν που έχει ο μέσος άνθρωπος. Η κοινή λογική είναι το καλύτερο όπλο.
Και ο τελευταίος κανόνας λέει ότι: το 50% της επιτυχίας ενός στελέχους είναι η ικανότητα του να δικτυώνεται. Η ανάπτυξη των σχέσεων, η δικτύωση δεν είναι δουλειά, δεν είναι αγγαρεία. Είναι τρόπος ζωής! Δεν είναι επιστήμη. Είναι ανθρώπινες, φυσικές σχέσεις. Γι αυτό θέλει κέφι. Πρέπει να περνάτε καλά και να το δείχνετε. Πάρτε πρωτοβουλίες. Μην περιμένετε εντολές. Σκεφτείτε δημιουργικά και αυτοσχεδιάστε.  Βάλτε ένα πλάνο και ξεκινήστε από τώρα.
Αγαπητές φίλες,
Δεν σας κρύβω ότι πάντοτε όταν βρίσκομαι με γυναίκες μπαίνω σε πειρασμό …
Και για μένα σήμερα ο πειρασμός είναι να καταφέρω να σας πείσω να ξεκινήσετε από τώρα να επικοινωνείτε με σωστό τρόπο τον εαυτό σας, να κάνετε αυτό που αναπτύξαμε ως personal branding και να δικτυώνεστε. Αν το κάνετε σωστά και μεθοδικά πολλά πράγματα στην καριέρα σας θα γίνουν πολύ καλύτερα.Έτσι μετά από λίγα χρόνια, σε κάποιο από τα επόμενα συνέδρια σας, δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι η ηγεσία είναι γένους θηλυκού με θαυμαστικό!
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου