Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Θέλουμε να έχουμε εθνικά έσοδα το 2013; H Λοκομοτίβα των εσόδων είναι μόνο ο τουρισμός

Από τον Ντίνο Αδριανόπουλο
Πήραμε λοιπόν και την διαβεβαίωση από την Ευρώπη ότι σταδιακά θα αρχίζει το ελληνικό κράτος να εισπράττει τις δόσεις  προκειμένου να κάνει 5 συγκεκριμένες κινήσεις, που φυσικά μόνο άμεσα επιπρόσθετα  έσοδα δεν πρόκειται να αποφέρουν  στην εθνική οικονομία , όταν το νέο μεγάλο αγκάθι θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών   και με αυτό θα απασχοληθούμε τουλάχιστον τους  πρώτους 6 μήνες του έτους .  
Όμως χρειαζόμαστε επειγόντως  μαζί  και  με αυτά τα χρήματα που θα δώσουν  κάποιες ανάσες ρευστότητας σε συγκεκριμένους κλάδους, πωλήσεις για να αυξήσουμε τον εθνικό μας  τζίρο.
Πού όμως θα τις βρούμε τις πωλήσεις μέσα στο 2013; Μήπως από τις μεταρρυθμίσεις (που δεν τις έχει ενστερνιστεί η πλειονότητα της κοινωνίας), μήπως από την είσπραξη των νέων φόρων (να μου το θυμηθείτε πόσοι από τους κατόχους αυτοκινήτων δεν θα πληρώσουν το σήμα της εφορίας – τώρα μάλιστα που δεν το στέλνουν με δημόσιο έγγραφο),  μήπως επειδή μέσα στο 2013 θα υιοθετήσουμε την μελέτη της McKinsey: Greece 10 Years ahead , Defining the new model and strategy for Greece  και θα εφαρμόσουμε  όλα όσα αναφέρει για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης  της χώρας μέσα στο 2013 (είναι δε σίγουρο ότι κανείς από τους ιθύνοντες δεν έχει κάνει τον κόπο να  διαβάσει την μελέτη) ή μήπως επειδή θα πουληθεί η ΔΕΠΑ, ο ΟΠΑΠ και το Γκολφ της Ρόδου και αμέσως αυτό θα φέρει  τεράστια  έσοδα για τις  πλατιές μάζες.
Και επειδή ο χρόνος φεύγει σαν αέρας  και έχουμε φτάσει λόγω της  αδεξιότητας   και της  ανικανότητας του πολιτικού  συστήματος  να περνούμε τα τέταρτα Χριστούγεννα χωρίς έναν εθνικό στόχο που θα μας ενώνει, πιστεύω πώς η μόνη διέξοδος  να δημιουργήσουμε  εθνικά έσοδα  είναι να δουλέψουμε όλοι για κάτι που είναι ήδη έτοιμο εδώ και χρόνια αλλά το αφήνουμε στην τύχη του: τον τουρισμό
Υποδομές υπάρχουν: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, σταθμοί, ξενοδοχεία, παραλίες, μουσεία, εκθεσιακοί χώροι κα. Πρέπει φυσικά  κάποιος  όμως  να ενεργοποιηθεί εγκαίρως (δηλαδή το πολύ μέχρι το Φεβρουάριο του 2013) να τις φρεσκάρει και να τις  αναβαθμίσει ,  μαζεύοντας τους  σωρούς  των σκουπιδιών, φτιάχνοντας  τις κακοτεχνίες που δημιουργούν την αίσθηση του μισοτελειωμένου, ξηλώνοντας τα  διαφημιστικά  panels  που χάσκουν σαν νεκρά κουφάρια σε όλες τις τουριστικές ζώνες της χώρας, αναβαθμίζοντας την αισθητική έστω με ένα βάψιμο κάποιων σημαντικών χώρων υποδοχής, κάνοντας  συντήρηση στα εθνικά δίκτυα,  πράγματα που θα έκανε κάθε  Έλληνας  νοικοκύρης όταν ανοίγει μετά από  κάποιο καιρό το εξοχικό του .
Οι άνθρωποι για να υποστηρίξουν τον τουρισμό υπάρχουν,  δεν χρειάζεται τώρα να τους ανακαλύψουμε . Είναι ο καθένας από εμάς . Είναι τα 11 εκατομμύρια  Έλληνες . Είναι  ο ταξιτζής που κλαίγεται και προτιμά να κλείνει  τον δρόμο , αντί να είναι ο πρώτος που θα περιμένει στο λιμάνι του Κατάκολου  να πάρει τους τουρίστες  για βόλτα .
Είναι ο ξεναγός που προτιμά να συγχρωτίζεται  με το ΠΑΜΕ και να μην αφήνει το κρουαζιερόπλοιο Equinox να ξεμπαρκάρει 3000 funs της Ελλάδος στο λιμάνι της Ρόδου να ξεχυθούν στην παλιά πόλη και να αφήσουν τα ευρώ τους
Είναι  ο τελωνιακός ,  ο φορτηγατζής , ο βενζινοπώλης , ο ναυτεργάτης , ο πράκτορας στο νησί , ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ, η τοπική κοινωνία της όποιας  περιοχής αντιστέκεται στο να  πραγματοποιηθεί μία τουριστική επένδυση , το πολιτικό στέλεχος  και το κόμμα που προτιμά να τα κάνει μπάχαλο και να κλείνει τους δρόμους .
Είναι  η βιοτεχνία ενδυμάτων που θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της σε μπλουζάκια εάν την διαβεβαίωνε κάποιος ότι θα είναι μία ήρεμη τουριστική  χρονιά , είναι ο κοσμηματοπώλης , το στέλεχος και ο υπάλληλος του τουρισμού, είναι η εταιρία ενοικίασης αυτοκινήτων , είναι οι εταιρίες διατροφής, είναι οι ταβέρνες, είναι οι ομπρέλες είναι όλη η αγορά, εάν το σκεφτούμε .
Τι μας λείπει όμως; Ο εθνικός συναγερμός! Η ανάγκη να μιλήσουμε για ένα moratorium κάθε κλάδου και  συμφέροντος . Η ανάγκη ενός  μνημονίου  συνεργασίας ακόμα και ανάμεσα στα κόμματα ,  εάν θέλουμε να ρίξουμε χειροπιαστά την ανεργία και εάν θέλουμε να  φέρουμε παραπάνω  τζίρο σε κάθε κλάδο.
Για το 2013 δεν μπορεί να υπάρχει παρά ένας  και μοναδικός εθνικός στόχος. Η χώρα να γυαλιστεί , να φρεσκαριστεί , να μονιάσει και να  στείλει ένα μήνυμα προς τα  έξω: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Και εάν θέλει ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς να κάνει τηλεοπτικά σπότ καλύτερα  να περιοριστεί σε  ένα διάγγελμα  με αποκλειστικό αντικείμενο την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση όλων μας πάνω σε αυτό το θέμα.

1 σχόλιο:

  1. Το άρθρο θέτει τον τύπο επί των ήλων. Η χώρα έχει υποδομή και προοπτικές. Σχέδιο χρειαζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή